Ebru Berra Alkan
Oteller
Ankara’da pek çok otel yapısı, sanat dünyasının uğrak yeri olmuştur. Fakat hiçbiri Ankara Palas ve Modern Palas kadar bir edebiyat mahfiline dönüşmemiştir. Her iki yapı bugün işlevini kaybetmiş olsalar da metanetle tarihin izlerini taşımaya devam ediyorlar.
Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın etkilerini taşıyan Ankara Palas’ın temelleri 1924 yılında atılmış, milletvekilleri ve resmi konuklar için konukevi olarak tasarlanmıştır. İlk tasarımı, Mimar Vedat Tek tarafından hazırlanmış ancak tamamlanmadan yarım kalmıştır. Daha sonra Mimar Kemaleddin Bey’in yeni tasarımıyla 1928 yılında tamamlanmış ve ‘Ankara Vakıf Oteli’ adıyla hizmete açılmıştır. Ankara’nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde, II. Meclis Binası’nın tam karşısından yer almaktadır. O devrin yazar ve şairleri bir dönem politikanın merkezi olan Ankara Palas’ta sıklıkla buluşmuş ve edebiyat tartışmaları yapmışlardır. Otelin 257 numaralı odası Yahya Kemal’in milletvekili olarak Ankara’da bulunduğu dönemde daimi ikametgahıdır. Orhan Seyfi Orhon ve Yusuf Ziya Ortaç’ın Çınaraltı dergisini yeniden çıkarmak için Ankara Palas’ta bir toplantı düzenlediklerini, Remzi Oğuz Arık ve Behçet Kemal Çağlar’ın daha sonra Hisar dergisini çıkaracak isimlerin bir çoğunun bu toplantıya katıldıklarını Ahmet Tufan Şentürk’ün anlatımıyla biliyoruz. Fahir Aksoy da Kürdün Meyhanesi isimli hatıralarından oluşan kitabında, Suat Derviş’in burada konakladığını ve diğer yazar arkadaşlarıyla beraber sık sık onu ziyaret ettiğini yazar. Aka Gündüz Çapkın Kız, Üvey Ana, Hicran ve Sansaros romanlarında Ankara Palas’a bir motif olarak yer verirken, Nahid Sırrı Örik de Gece Olmadan isimli romanında oteli anar. Birinci restorasyonunu 1982 yılında geçirmiştir. Ankara Palas’ta bu isimlerin yanı sıra Falih Rıfkı Atay, Ümit Yaşar Oğuzcan, Çetin Altan, Kemalettin Kamu, Orhan Veli Kanık gibi isimler de burada hem konaklamış hem de edebiyat sohbetlerine katılmışlardır. Ankara Palas Oteli, ikinci restorasyonun ardından 22 Şubat 2024 tarihinde müze olarak açılmıştır.
Ankara Palas, Wikipedia Creative Common
Modern Palas Oteli 1950’li yıllarda, Kızılay’dan Cebeci’ye doğru giderken Selanik Caddesi’yle Atatürk Bulvarı arasında, Ziya Gökalp Caddesi No:6’da inşa edilmiştir. Ön cephesi zemin üzerinde üç katlı ve arka cephesi zemin üzerinde dört katlıdır. Mimari yapı olarak geleneksel Türk Mimarisi ve modern mimari özelliklerini taşımaktaydı. Başkent Ankara’nın 50’li ve 60’lı yılların modern ve yeni merkezi olan Yenişehir – Kızılay semtinin en merkezi yerinde yer alan otelin barı o yıllarda önemli bir buluşma ve uğrak noktasıydı. Nurullah Ataç’ın kızı Meral Ataç Tolluoğlu, Konur Sokağı’nda oturdukları yıllarda babasının Modern Palas Otelin bahçesinde neredeyse her akşam tanıdıklarıyla buluştuğunu, Babam Nurullah Ataç adlı kitabında yazar. Otel, 1970’li yılların ortalarına doğru yıkılmıştır. Yerine inşa edilen bina, çarşı ve işhanı olarak işlev görmeye başladımıştır. Günümüzde Nurettin Bey İşhanı ve Şaziyem Çarşısı ismiyle hizmet vermektedir.
Modern Palas Oteli